Spoznajte základné SEO nástroje: Tieto sú zadarmo

seoanalyzy 2. marca 2021 0 Komentáre

SEO nástroje sú výborným pomocníkom pri SEO analýze webu. Ich hlavnou úlohou je zobraziť dôležité dáta v prehľadnej forme. Tieto nástroje sú platené aj zdarma. Tie zdarma samozrejme neposkytnú toľko informácii ako platené. Dá sa robiť SEO aj s bezplatnými nástrojmi? Na túto otázku vám odpovieme v nasledujúcich riadkoch.

Kedy používať platené a kedy neplatené SEO nástroje?

To v prvom rade musíte zhodnotiť sami. V skratke ak máte v pláne robiť SEO pre svojich klientov, prípadne máte veľa webov alebo veľký eshop s tisíckami produktov, vtedy radšej siahnite po platených nástrojoch. Tie vedia poskytovať veľký objem informácii naraz. No v tomto prípade by ste na to prišli aj vy sami.

Neplatené nástroje sa oplatí používať, vtedy ak s optimalizáciou ešte len začínate, prípadne máte ako jednotlivec jeden menší web. Medzi základné free SEO nástroje patria:

Google Analytics

Absolútny základ pri správe webu je Google Analytics. Ten je potrebné pred jeho používaním prepojiť s vašim webom. Následne vám bude zobrazovať všetky dôležité informácie ohľadom návštevnosti. V rámci optimalizácie webu vás bude najviac zaujímať návštevnosť a miera okamžitých odchodov jednotlivých stránok. Okrem toho aj ako dlho sa návštevníci na stránke zdržali. Taktiež sa prostredníctvom neho dozviete, z akých kanálov na váš web chodí návštevnosť.

Nie len to, ale aj mnoho ďalších užitočných informácii môžete získať prostredníctvom tohto nástroja, ktorý je úplne zadarmo.

Google Search Console

Ďalším SEO nástrojom zdarma je Google Search Console. V tomto nástroji nájdete, na ktoré kľúčové slová sa zobrazuje váš web vo vyhľadávaní. Na základe toho viete ďalej optimalizovať jednotlivé stránky a podstránky webu. Okrem toho zobrazuje aj akú CTR máte pri jednotlivých výrazoch. Vďaka tomu budete vedieť aké percento ľudí z celkového objemu klikne na váš web. Na základe toho môžete upravovať meta nadpisy, popisy a dopĺňať rich snippets, aby bola CTR čo najvyššia.

Google Adwords – Keyword Planner

Google Adwordsslúži primárne na tvorbu PPC reklamy. Avšak jeho súčasťou je Keyword Planner. Ten môžete využiť na zobrazenie návštevnosti a mieru konkurencie jednotlivých kľúčových slov. Okrem toho vám po zadaní kľúčového slova zobrazí aj jeho príbuzné alternatívy. Tento nástroj je zadarmo, avšak problémom je to, že ak si neplatíte PPC reklamu, tak vám zobrazí iba orientačne objemy hľadaností. 

To sa dá jednoducho vyriešiť tým, že si zaplatíte za pár eur reklamu pre váš web. Následne po pár dňoch vám bude zobrazovať presnú hľadanosť.

Ubersuggest

Ubersuggest.iopatrí k ďalším obľúbeným bezplatným SEO nástrojom. Po zadaní kľúčového slova vám nájde jeho príbuzné varianty. Navyše zobrazí aj hľadanosť, cenu za preklik a mieru konkurencie. Nevýhodou je, že nemôžete zadať viac kľúčových slov súčasne. Tento nástroj má aj platenú verziu, v ktorej je omnoho viac funkcií. 

Screaming Frog

S nástrojom Screaming Frog si môžete spraviť menší audit webu. Po zadaní URL adresy vám ukáže aké chyby na webe máte. V demo verzii je ale obmedzený na max 500 stránok webu.

Keywordtool.io

SEO nástroj Keywordtool.io vie byť nápomocný pri analýze a hľadaní ďalších kľúčových slov. Ak zadáte jedno kľúčové slovo, tak vám zobrazí stovky a niekedy aj tisícky príbuzných výrazov. Nevýhodou je, že vo free verzii vám ku kľúčovým slovám nezobrazí žiadne ďalšie informácie.

SEO checker

Okrem týchto nástrojov môžete dať skontrolovať kompletne celý web rôznymi nástrojmi. Tieto nástroje nesú všeobecný názov SEO checker. Ak si teda jeden vyberiete a zadáte doň URL adresu vášho webu, tak zhodnotí jeho stav optimalizácie. Nečakajte 100 % presné výsledky. Tie sú viac-menej orientačné a ak si chcete dať skontrolovať web hĺbkovo, tak zvoľte na túto prácu odbornú službu.